România și-a dat cu tesla-n site: cum a ascuns Guvernul contractele cu statul

de: Răzvan Băltărețu
18 01. 2019
Site achizitii publice Guvern Romania
Inquam Photos / Octav Ganea

România a reușit să creeze un site de 27 milioane euro ca să afle toată lumea cine are contracte cu statul. Gestul onorabil a fost sabotat fix de cei care au creat site-ul.

Site-ul de 27 de milioane de euro e, în esență, o platformă de achiziții publice – Sistem Electronic de Achiziții Publice (SICAP). A costat cam cât 75 de școli și a fost sabotat ca să ascundă contractele mai mari de 100.000 de euro. Adică cele mai importante contracte cu statul nu pot fi vizualizate.

Acest sistem de achiziții publice pentru România a fost construit la presiunea Uniunii Europene. UE solicită transparență totală, ceea ce, după cum se vede treaba acum, nu-i pe placul celor interesați de fonduri. Cele 27 de milioane de euro au provenit din fonduri europene, aceasta e online, dar fix transparența lipsește, conform unei investigații realizate de Recorder.

Odată ce publicația a pus întrebări despre această eroare, a fost remediată. Astfel, în 24 de ore a putut fi aplicată transparența care a lipsit în lunile de funcționare.

Un exemplu în care platforma dădea eroare era când voiai să afli toate contractele cu valoare mai mare de 100.000 de euro pe care firma unui politician le-a câștigat în ultimul an. La capitolul „anunțuri de atribuire” al sistemului există o rubrică de căutare după „Ofertant câștigător” – identitatea operatorului economic care oferă un bun sau un serviciu achiziționat din bani publici. Caseta de căutare există, dar nu funcționa înainte de remediere.

Un specialist în programare a explicat ce s-a întâmplat. „În mod normal, motorul de căutare în licitații așteaptă ca acel câmp să fie populat, însă acesta rămâne null. Așa cum e configurat acum se trimite un alt parametru, winnerNameFN: 12345 care pur și simplu e ignorat de server. Câmpul de căutare după ofertant nu mai funcționează pentru că tipul lui pare să fi fost schimbat dintr-un câmp care permite identificarea firmei care participă la licitație într-un câmp normal, tip -text”, a explicat acesta pentru Recoder.

„Poate fi și greșeala unui dezvoltator, dar poate fi și ceva făcut intenționat”, a adăugat specialistul. În cazul în care a fost valabilă teoria unei greșeli, e vorba, totuși, de un proiect imens, de milioane de euro, tratat cu superficialitate. Și asta spune multe despre câtă transparență a fost dorită.